Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Έχω AIDS , θέλεις λίγο ?



Κάποτε ήταν το σλόγκαν που κοσμούσε την σχολική μου τσάντα . Ήταν ο λόγος για να κάνω αρκετή πλάκα με τους συμμαθητές μου . Όχι πολύ αργότερα όμως είχα την πρώτη μου ενημέρωση για το τι είναι η ασθένεια και τη σοβαρότητά της . Ήταν και η μέρα , που σαφώς μετάνιωσα για όλη εκείνη την πλάκα που έκανα . Όταν κατάλαβα ότι είναι μια ασθένεια που σκοτώνει , όταν κατάλαβα πως είναι μία ασθένεια που εξελίσσεται , όταν κατάλαβα πως δεν είναι μια ασθένεια που υπάρχει ΜΟΝΟ στις αναπτυσσόμενες χώρες , τρομοκρατήθηκα .
Άρχισα λοιπόν να ενημερώνομαι τόσο για την ασθένεια και τον ιό που την προκαλεί όσο και για τον τρόπο προφύλαξης από αυτόν . Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και ο λόγος που με θυμώνουν είναι γιατί επικρατεί η άποψη ότι , δεν θα συμβεί σε εμένα , έ μια φορά δεν πειράζει ,αφού δεν είχα τότε προφυλακτικό  και άλλες πολύ πιο εξωφρενικές ατάκες.
Είναι πολύ σαφές ότι ο ιός κολλάει εύκολα , και είναι επίσης σαφές ότι απλά και μόνο με προφυλακτικό και τακτικό έλεγχο , λύνονται όλοι οι φόβοι . Γιατί λοιπόν πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι ?  
Κάτι ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι όταν κάποιος νοσήσει , ξαφνικά όλοι τον αποφεύγουν . Η κοινωνική συναναστροφή με κάποιον οροθετικό ή νοσούντα , όχι μόνο δεν θα κάνει και εμάς οροθετικούς , αλλά θα κάνει και εκείνον να νοιώσουν καλύτερα …
Ο HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS, βρίσκεται σε ποσότητες ικανές για να μολύνουν:
  1. Στο αίμα
  2. Στο σπέρμα και στα κολπικά υγρά
  3. Στην βλέννη που καλύπτει το ορθό
  4. Στο μητρικό γάλα

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:
·  Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
·  Αγκαλιά
·  Φιλί
·  Χειραψία
·  Τσιμπήματα εντόμων
·  Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
·  Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

Δεν υπάρχουν σχόλια: