Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΕ ΡΙΤΣO


2009 , εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου . Όλο το έτος 2009 είναι λογοτεχνικά αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του . Ο Ρίτσος , αναμφισβήτητα είναι ένας ποιητής , όπου δεν μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητος από οποιονδήποτε αναγνώστη . Παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιωτικής του ζωής και των πολιτικών του πεποιθήσεων , αναγνωρίζεται από όλους ως ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές . Βραβευμένος με το κρατικό βραβείο ποίησης για τη σονάτα του σεληνόφωτος , υποψήφιος για βραβείο νόμπελ , και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1975).

Όλοι αναγνωρίζουν και υποκλίνονται σ το ταλέντο του Ρίτσου , μέχρι την στιγμή που αναρτάται ι υλη των πανελλαδικών εξετάσεων για το σχολικό έτος 2009-2010 Και από το μάθημα της λογοτεχνίας , έλειπε το κόσμημα της ύλης . Η σονάτα του σεληνοφώτος . ένα τόσο όμορφο ποίημα ,που μέσα του κρύβει τόσο πολλές αλήθειες για την κοινωνία . Που αγκαλιάζει με έναν μοναδικό τρόπο τόσα πολλά διαφορετικά νοήματα , που παρά την έλλειψη λυρικών στοιχείων , και τι χρίση αντιποιητικών λέξεων , καταφέρνει να μαγέψει και να παρασύρει κάθε αναγνώστη .

Το ομορφότερο μέρος της 4ης διάστασης, η σονάτα , που τυχαία έχει χαρίσει το κρατικό βραβείο στον Ρίτσο το 1956 αφαιρείται τόσο εύκολα από την υλη των πανελληνίων εξετάσεων που πραγματικά απορεί κανείς .. και η ειρωνεία ? εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο 2009 . Το λογοτεχνικό έτος του Γιάννη Ρίτσου .

Κύριε Ρίτσο λυπάμαι . Δεν είστε αρκετά καλός για μας ..Καλή σας νύχτα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: